Klatreudstyr til klatring

imagesKlatring er efterhånden gået hen og blevet en ret stor sport her i Danmark. Men hvad kræver det for at kunne komme i gang med at klatre? Hvilke slags klatreudstyr eller klatregrej skal man ud og investere i? For at kunne besvare dette spørgsmål, er vi nød til først at se lidt nærmere på de forskellige discipliner inden for klatring.

Sportsklatring

Sportsklatring kan være klatring ude, på klipper og skændte, men her i Danmark foregår det meste sports klatring på kunstige klatrevægge. Hvad enten man dyrker denne sport ude i naturen eller på en klatrevæg, så kræver den reb og klatresele. Det betyder også at man altid minimum skal være 2, en som klatre og en til at styre selen.
Heldigvis har vi har i Danmark nogle rigtig gode klatrevægge, f.eks. den over 20 meter høje klatrevæg inde i Nordkraft, Aalborg. Denne klatrevæg er lavet af det lokale firma Abekatten, som har specialiseret sig i klatrevægge og som levere denne slags projekter til hele landet. Du kan se flere eksempler på deres klatrevægge inde på abekatten.dk samt hvad der er brug for inden for klatreudstyr, klatreseler og faldunderlag. Se mere hos abekatten.dk.

Bouldering

Klatring inden for bouldering foregår ofte på store sten, ofte er de her i Danmark kunstige, men i Sverige og Norge er det mest på rigtige sten. Til Bouldering behøver man ikke noget specielt klatreudstyr, men et par gode sko er nok det som kommer tættest på.

Ud over disse to som er de største discipliner inden for klatring, så er der også masser af andre under discipliner som f.eks. Traditionel klatring eller bjergbestigning. Disse kræver dog en del specielt klatreudstyr og ikke mindst en hel del træning. Visse typer af klatring kan også klares selvom man har en lille baby. Jeg har set mødre klatre rundt på en mindre klatrevæg med en baby i sin bæresele. Personligt syntes jeg det virkede lidt sygt, men de skulle sigende være ret sikre disse bæreseler. Ergobaby, som producerer bouldervægge af forskellige typer.

Men som med alt anden træning, så behøver man ikke i første omgang at bruge en masse penge på klatreudstyr, de fleste klubber har så man kan låne, indtil man når et hvis niveau og gerne vil have sit eget.
Når man går i gang med at træne, så har man ofte lyst til at kaste alt, hvad man har i hænderne, og så gå ud og købe det fedeste og dyreste udstyr med det samme. Og samtidig melder man sig også lige ind i et fitness center, så man er klar til at give den hele armen. Først og fremmest er der mange folk, der går hurtigt døde i det, hvis de starter med et brag. Dernæst er det en rigtig god ide at prøve noget af det udstyr, som fitness centeret har, inden du køber dit eget.
For selvfølgelig kan det være rart at have noget udstyr derhjemme, så du også kan træne der, når du ikke lige kommer i fitness centeret. Men hvis du ikke lige ved, hvilke øvelser du kan lave med det udstyr, eller hvis den slags træning ikke lige er dig, så ville det jo være rigtig ærgerligt at have brugt så mange penge på noget fitness udstyr, som du ikke kommer til at bruge særlig meget. Så hvis du alligevel har meldt dig ind i et fitness center også, så er det en rigtig god ide at prøve udstyret der først. Læs også vores nyeste artikel om brugen af ure og smykker i fitnesscenteret her
I mange fitness centre har man nemlig mulighed for at bruge alt det her udstyr så meget, som man nu engang vil. Og det vil også mange gange være muligt for dig at få en personlig træner tilknyttet, så du kan lære nogle af de øvelser, som vil gavne dig mest. Hvis du gerne vil have faste lår og en stram mave, så er det jo fjollet at træne lægmuskler og arme. Så få en personlig træner på, som kan hjælpe dig i gang, og brug så centerets udstyr til at starte med, inden du køber dit eget.

klatring, klatrevæg og klatreudstyr når det er bedst.