skip to Main Content

Airtrack til gymnastik træning

Er du typen som er vild med gymnastik og spring, så kender du sikkert alt til Airtracks. Men typisk er det forældrene til gymnasterne som skal træffe valget om hvilken Airtrack de skal købe til deres børn, og hvis man ikke er helt inde i de mange forskellige modeller og størrelser, så kan det faktisk være lidt af et svært valg.
Men lad os se lidt nærmere på hvilken Airtrack til gymnastik træning som er det bedste valg og hvad du skal være opmærksom på som køber eller bruger.
Til dem som slet ikke er med på hvad en Airtrack er, så kan jeg da lige fortætte at det er noget af det mest populære i disse tider når vi snakker træningsudstyr og gymnastikudstyr. Det er en 3-10 meter lang oppustelig gymnastikmåtte, som bruges til alt lige fra gymnastiktræning til parkour eller cheerleading og meget mere. Men for mange gymnaster er det et super træningsredskab som kan gøre det nemmere at lære nye spring, eller endnu sjovere at træne gymnastik.

gymnastiktræning og airtracks
Airtrack til gymnastik træning i hjemmet og i haven

Hvorfor højden på en Airtrack er vigtig

Mange spørge ofte, er det ikke lige meget om den er 10, 15 eller 20cm i højden, 10cm er vel nok til at man lander blødt på den? Jo det kan fint være man lander blødt på en 10 cm høj Airtrack, men den store fordel ved at købe en tykkere Air track, er at du får mere kraft på dine spring – altså bedre Bounce jo tykkere den er. Groft sagt kan man sige at jo mere luft du kan presse sammen under fødderne når du lander, jo mere kraft er der som presser på op af igen, og dermed giver dit ekstra kraft og højde på dine spring. Noget jo som er utrolig vigtigt når vi snakker gymnastik træning. For jo mere højde du kan få på et spring, jo nemmere er det at lave de fede spring komboer eller lære teknikken i et nyt spring.
10 cm. er en fin begynder højde og ideel til nye gymnaster som lige er startet eller de helt unge gymnaster.
15 cm. er et godt valg til de lidt mere øvede eller ældre gymnaster.
20 cm. er valget til de dygtige gymnaster som gerne vil have det maksimale ud af Airtracken.
30 cm. til konkurrencer eller i gymnastikhaller.

Husk dog på at jo højere en model du køber jo dyrere og tungere er den. Derfor kan det være fristende at købe en billigere model, men bruger vil ikke få nok ud af den hvis højden ikke passer til vedkommens alder eller niveau.

Læs mere: Hvilken Airtrack skal du vælge til gymnastiktræning?

Hvad betyder længden på Airtracken?

En god lang Airtrack giver dig mulighed for at lave en masse sammensatte spring eller lange spring serier. Længden gør også at du typisk får mere fart og dermed mere højde på springene. I princippet kan man sige at jo længere Airtracken er, jo mere sjov og træning kan du få ud af den. Lige som med tykkelsen så er en længere Airtrack både dyrere og tungere. Men her er det også vigtigt at overveje om man har pladsen til den i haven, eller inde, så frem den skal bruges der.
Typiske længder på Airtracks er ofte:
3 meter – en fin begynder længde og et godt valg til dem som ønsker at bruge den inden for.
4 meter – til de lidt mere øvede som gerne vil træne spring kombinationer.
5 meter – en god længde til langt de fleste, dog de færreste som har plads inde til en Air track i den størrelse.
6+ meter – til de dygtige gymnaster som gerne vil tage træningen til et helt nyt niveau.

En lille tip når vi snakker længde. Da 3 meter ofte er en god længde indendørs, men typisk for kort til dem som gerne vil træne ude – kunne en løsning være at købe en model som understøtter en velcro connector. De har ofte velcro i enderne og gør at man kan koble 2 Airtracks sammen og dermed få effekten af en stor Airtrack. Så i stedet for at købe en 6 meter model du kun kan bruge uden for, og som for mange er alt for tung at bære rundt på. Så køb 2 styk 3 meter modeller og en velcro connector så får du noget som du typisk både kan bruge inde på de dage med regn og uden for på de gode dage.

Læs mere: Enkelt eller dobbelt Airtrack?

Hvad har kvaliteten på Airtracks at sige?

Mange er desværre tilbøjelig til at købe en billig Airtrack uden at tænke så meget over kvalitet. Men dette er lidt en skam for der er faktisk stor forskel på de forskellige modeller og mærker. F.eks. kommer nogle Airtracks med dobbeltrail, hvilket gør at de er meget mere slidstærke og ikke så nemt går til. Dette kan anbefales hvis du bruger den ude meget. Mange af de lidt dyrerer modeller giver dig mulighed for at koble Airtracken sammen med forskellige former for ekstraudtyr som springboards, landingmats, incline mats osv. og dermed få endnu mere ud af Airtracken. Denne funktion finder vi sjældent på de billige Airtracks.
En anden ting som har betydning når vi snakker kvalitet, er hvad kemi der er i Air-tracken. Alt for mange (selv flere af de dyre modeller) indeholder skadelige kemikalier der typisk benyttes for at blødgøre PVC plast (som alle Airtracks er fremstillet af). Disse kemikalier er giftige at komme i direkte kontakt med og kan give forskellige gener på længere sigt. Så sørg altid for at undersøge om den model du overvejer nu også er kemi fri. Vi skal jo gerne passe på vores børn.

Læs mere: Fordele ved en Airtrack

Det var lidt om hvilke overvejelser du bør gøre dig hvis du er på udkig efter en Airtrack til gymnastik træning eller blot til lidt motionstræning ude i haven.

Lotte Nielsen

Lotte Nielsen er uddannet fysioterapeut og har igennem de sidste 10 år arbejdet med sport og idræt. Hun underviser inden for fitness og yoga og driver bl.a. bloggen Billigt Fitnessudstyr og Alt om Træning.