At komme i gang med fitness kan virke overvældende, især hvis man er ny til…
Ure og smykker i et motions center
I takt med at fitnesskulturen vokser, ser vi en markant tendens blandt motionsdeltagere: en stigende brug af accessories som ure og smykker under træningspassene. Denne udvikling har vakt en vis debat, især blandt dem, der tager deres træning særligt alvorligt. For nogle virker det overdrevet eller upraktisk at bære sådanne genstande under fysisk aktivitet.
En nylig undersøgelse udført af Rosendahl Watches har kastet lys over denne tendens. Resultaterne, offentliggjort midt i 2024, afslører en markant stigning i antallet af personer, der vælger at bære ure eller smykker, mens de træner. Undersøgelsen, som omfattede adskillige store træningscentre på Sjælland og Fyn, bygger på tidligere dataindsamlinger fra 2023 og 2022. Det fremgår, at der har været en stigning på over 15% i antallet af personer, der bærer større og mere iøjnefaldende smykker, såsom halskæder, øreringe, armbånd og ringe under deres træningsrutiner. Det er værd at bemærke, at denne stigning ikke omfatter diskrete smykker, som eksempelvis vielsesringe eller små øreringe.
Når det gælder brugen af ure under træning, rapporteres en stigning på hele 22% sammenlignet med 2022. En del af denne vækst kan tilskrives populariteten af smartwatches og sportsure, som mange vælger at anvende til at monitorere deres træningspræstationer. Selvom det kan synes hensigtsmæssigt at benytte et pulsur under både holdtræning og styrketræning, indikerer undersøgelsen dog, at ure og smykker ofte bliver beskadiget under fysisk aktivitet. Der er rapporteret flere tilfælde, hvor brugere har måttet henvende sig til træningscentrets personale med klager over ødelagte store øreringe eller armbånd som følge af træningen.
Disse fund rejser spørgsmål om praktikaliteten og risikoen ved at bære sådanne accessories under træning. Selvom det kan forbedre brugerens oplevelse og motivation ved at have teknologiske hjælpemidler til rådighed, bør man overveje risikoen for skader på både udstyr og person. Det synes at være en voksende forståelse for, at mens det er en personlig præference at bære disse genstande, indebærer det også et ansvar for at vurdere deres egnethed i en træningskontekst.
Hvorfor du ikke skal bruge smykker til træning
- Du er der for at træne, ikke for at se smart ud!
- Du risikere at komme hænge fast i maskinerne med dine smykker
- Du risikere at få stjålet dine smykker under omklædning
- Det risikere at smykket eller uret bliver ødelagt under træning
Hvad er så acceptabelt til træning?
Skal man smide alt hvad der hedder ure og smykker når man så træner? Nej ikke nødvendigvis, ved man at man udelukkende skal stå på en step maskine eller et løbebånd, så er der jo intet i vejen med at bære at ur, f.eks. et ekstern pulsur til at tracke sin træning. Men jeg ville nok alligevel vælge at fjerne hvad der hedder læse armbånd, halskæder og andre større smykker, som kunne komme til at hænge fast i noget, eller virke direkte generende under træning. F.eks. er det ikke særlig sjovt når man i 20 minutter har mærket sin 400 gram tunge halskæder klaske frem og tilbage mod brystet, eller at ens ørering flagre til side og side mens man træner hårdt.
Ofte kan disse smykker købes billingt i en i en online webshop, frem for at købe dem lokalt i byen.
Hvad kan vi gøre for at komme problemet med smykker og ure til livs?
Kan vi selv gøre noget for at undgår at alle unger efterhånden møder op i et center fuld og bling og et dyrt Rolex ur på armen? Tja man kunne jo sætte skilte op med brug af ure og smykker forbudt, men i realiteten ville det være svært at skildre mellem de forskellige typer som er acceptable og dem som ikke er. Så det handler nok mere om at dem med lidt mere erfaring, skal være lidt bedre til at “træne” og irettesætte de yngre fra en tidlig alder, og på den måde komme problemet til livs.