skip to Main Content

Løbetræning om vinteren

Armbånd til mobil - LedEr du typen som elsker at løbe ude men som mange andre begynder at miste lysten når det bliver mørkt og koldt ude? Fortvivl ikke, det er stadig rigtig gode muligt for at løbetræne selv om vinteren er over os – som med alt andet kræver det blot det rigtige træningsudstyr. Alt for mange har det desværre med helt at droppe løbetræningen når det bliver koldt ude, og så er det tilbage til start når foråreret kommer. Men hvad skal der så til for at igen kunne nyde at løbe ude? Lad os se på nogle af de ting som er vigtige for dig som gerne vil fortsætte med Danmarks mest benyttede træningsform.

Udstyr til løbetræning om vinteren

Om foråret og sommeren kræver det ikke meget at komme ud og løbe en tur, en T-shirt, et par shorts eller løbebukser og nogle gode sko og du er klar til at komme af sted. Om vinteren begynder det at blive lidt mere besværligt, men lad os ligge ud med at se lidt nærmere på hvilke træningsudstyr som du bør overveje at bruge til din vinter løbetræning.

trænings udstyr til løbetræning om vinteren

Varmt løbetøj

Selvom du får varmen når du løber, kan det stadig være rigtig koldt på denne tid af året. Især de første 10 minutter inden kroppen er varmet godt op, eller hvis tempoet aldrig rigtig kommet helt op. Typisk vil være nok med et par gode løbebukser, en varm løbejakke som er åndbar og selvfølgelig nogle gode nye løbesko. Især skoene er vigtige her om vinteren, ikke på grund af kulden, men på grund af de gerne skal kunne klar at løbe over et fortorv med lidt sne eller is på. Så her stilles der større krav til sålen, så den nedslidte sål du har på de sko du har brugt hele året er sandsynligvis ikke det mest optimale valg til vinter løb. Har du problemer med at den kolde luft gør ondt i lungerne om stadig, så kan et løbetørklæde eller halstørklæde være en mulighed. Som regel aftager denne smerte sig hurtigt i takt med at kroppen bliver varm.

Læs også – Er løb en effektiv form for træning?

Hue og handsker

Et løbepandebånd eller hue er utrolig behagelig at løbe med i det kolde vejr. Det samme gælder for løbehandsker. Her er det ofte en god ide at få nogle som du også kan bruge på din mobiltelefon, hvis du er typen som løber med den. Både hue og handsker gør en kæmpe forskel på de dage hvor det evt. blæser eller småregner. Det er med til at gøre løbeturen meget mere behagelig og dermed hjælper med at holde motivationen. Lige som med løbetøjet, sørg for at få noget som kroppen kan ånde igennem, så de ikke er gennemblødt af sved efter en halv time.

Husk reflekser

En vigtig detalje til løb om vinteren (eller om aftenen generelt) er at huske reflekser, f.eks. en løbe vest med refleks, eller løbejakke, bukser med reflekser. Da det tidligt bliver mørkt er det vigtigt at du kan ses i trafikken.
Bruger du et armbind til din mobiltelefon, fås disse også med refleks, og på nogle modeller også led lys som gør dig ekstra nem at se på de mærke dage.

Læs også: Populære former for udetræning

Hold dig til dit løbeskema

Man risikere meget nemt at miste motivationen til løb om vinteren. Selvom det hjælper rigtig meget, hvis du har det rigtige løbetøj, så er det en god ide at holde sig til dit løbeskema. Også selvom det små regner, sner eller blot at bidende koldt ude. Misser du en enkelt gang, er det ikke noget problem, men misser du 2-3 gange, så er chancen stor for at du ikke kommer i gang igen. Desværre er det noget nemmere at hoppe over sin løbetræning når vejret bliver lidt kold eller vådt. Det er så her du skal finde lidt ekstra viljestyrke frem, for når du først kommer afsted så får du ofte en rigtig god løbetur alligevel.

Pulsure og løbeure

En anden ting som kan hjælpe med at holde motivationen oppe er løbeure eller træningsure.
Brug af pulsure, løbeure og den slags gadgets som kan bruges til at tracke din performance, er også altid et godt hjælpe middel til at sørge for du overholder din træningsplan. Rigtige mange af os, elsker at måle vores forbedringer inden for træning, hvad enten det er løb, styrketræning eller Yoga. Og her kan løbeure være en stor hjælp til at måle din fremgang eller blot hvor meget du får trænet hver uge. Selv et almindelig stopur, som blot måler hvor længe du er om at løbe din faste rute er bedre end intet.

vinter løbetræning

Forbrænder du mere ved at løbe om vinteren?

At løbe om vinteren kan i nogle tilfælde føre til øget energiforbrug sammenlignet med at løbe om sommeren eller i mildere vejr. Der er flere faktorer, der kan bidrage til dette:

Modstand fra tøj: Om vinteren er vi ofte iført flere lag tøj for at holde os varme. Dette ekstra tøj kan tilføje vægt og modstand, hvilket kan kræve mere energi for at bevæge sig.

Kropstemperaturregulering: Når det er koldt, skal kroppen arbejde hårdere for at opretholde sin kerne temperatur. Dette kan føre til øget energiforbrug, især hvis du ikke er tilstrækkeligt klædt på.

Underlag: Vintervejr kan føre til sne- eller isdækkede veje og stier, hvilket kan gøre det sværere og mere energikrævende at løbe på. Vinterløbere kan også opleve mere “slog” i sneen, hvilket kan øge energiforbruget.

Luftmodstand: Koldere luft er tættere end varm luft. Selvom denne forskel er minimal, kan det i teorien føre til en smule øget luftmodstand, når man løber i koldere vejr.

Metabolske tilpasninger: Når det er koldt, kan der være nogle metaboliske ændringer, som får kroppen til at forbrænde mere energi, især hvis man bliver eksponeret for kulde regelmæssigt.

Det er dog værd at bemærke, at den præcise mængde ekstra energi, man forbrænder ved at løbe om vinteren, varierer fra person til person og afhænger af mange individuelle faktorer, herunder tøjvalg, løbeintensitet, og hvor akklimatiseret man er til kulden. For nogle kan forskellen være minimal, mens den for andre kan være mere mærkbar.

Så selvom det er lidt koldt ude, så er det ikke længere nogen undskyldning for ikke at trække i træningstøjet og komme afsted på en god løbetur. Faktisk kan løbetræning om vinteren være en opfriskende og givende oplevelse, der ikke kun styrker din fysik, men også dit mentale velvære. Vinterløb udfordrer dig til at overvinde elementerne og kan give en følelse af præstation og tilfredshed, som er svær at opnå i varmere måneder. Desuden kan den friske, kolde luft være forfriskende og hjælpe med at klarne sindet.

At løbe i de kolde måneder kræver blot, at du tager nogle ekstra forholdsregler og planlægger din træning godt. Med det rigtige udstyr, såsom varmende lag, handsker, hue og gode løbesko med passende greb, kan du sikre dig, at du forbliver komfortabel og sikker på dine løbeture. Glem ikke at tage reflekser på for at øge din synlighed i de mørke vintermåneder.

Ved at holde fast i din løberutine om vinteren, opretholder du ikke kun din kondition, men også din træningsmotivation, så du er klar til foråret uden at skulle starte forfra. Uanset om du løber alene eller sammen med en løbemakker, kan vinterløb også styrke fællesskabet og give en god mulighed for socialt samvær.

Der er også de mange sundhedsmæssige fordele ved at løbe i kulden. Din krop arbejder hårdere for at opretholde sin temperatur, hvilket kan forøge kalorieforbrændingen. Den kølige luft kan også hjælpe med at forbedre din udholdenhed og styrke dit immunsystem.

Så næste gang du overvejer at springe løbeturen over på grund af vejret, så tænk på alle de fordele, vinterløb bringer med sig. Træk i det varme træningstøj, tag dine handsker på, og nyd en energigivende løbetur i den friske vinterluft. Din krop og dit sind vil takke dig for det.

Lotte Nielsen

Lotte Nielsen er uddannet fysioterapeut og har igennem de sidste 10 år arbejdet med sport og idræt. Hun underviser inden for fitness og yoga og driver bl.a. bloggen Billigt Fitnessudstyr og Alt om Træning.