skip to Main Content

Fordele ved en Airtrack

Der er mange som mener at der er flere fordele ved at benytte en Airtrack, frem for en normal gymnastik måtte, men hvad er det lige som gør det så fedt at benytte en Airtrack frem for den klassiske gymnastikmåtte? lad os se lidt nærmere på det.
I sidste måned så kiggede vi lidt på Hvad en Airtrack er og hvordan den benyttes. I denne artikel kommer vi lidt nærmere ind på de mange fordele som er ved at benytte Airtracks til sport og gymnastik.

Airtrack til hjemmet

De mindre modeller som f.eks. en Airtrack mini benyttes i stor grad i hjemmet. Det er især de lidt yngre gymnaster som benytter disse i stor stil. Fordelen ved de mindre og billigere Airtracks er netop at de kan bruges inde eller ude i haven, hvis man har pladsen. Her kan barnet så nemt træne de forskellige gymnastikteknikker på en sjov og effektiv måde. De lidt større børn køber ofte en 3-4 meter model, som er ideel til at benytte i have. Det gør også at den længde er de mest købte her i 2019. Du kan købe en Airtrack hos GymPlay en online forhandler af gymnastikudstyr. Disse modeller kræver lidt mere plads, men giver også mulighed for endnu flere spring kombinationer end de små modeller gør. Mange i denne målgruppe bruger også Airtracks til sjov. F.eks. ved at smide vand på den og bruge den som en glidebane, eller som en kæmpe flydemadras i vandlandet. Mange vælger også at sammensætte 2-3 Airtracks og lidt ekstra gymnastikudstyr og bygge deres egen tumble track eller gymnastikbane. Dette kan være en rigtig sjov måde at lege sammen på og samtidig få en masse motion.

Airtracks til gymnaster

Der er også mange øvede gymnaster eller elite gymnaster som sværger til brugen af Airtracks. Her er det ofte de lidt længere og tykkere modeller de bruge, da disse giver mere højde på springene og muliggør endnu mere komplekse spring serier. Her er det typisk modeller på 5-6 meter der benyttes, og i nogle tilfælde helt op til 15 meter. Især de helt store Airtracks benyttes ofte inden for spring tuneringer og konkurrencer.

Airtrack gymnastikmåtte i sort fra GymPlay

Fordele ved Airtracks

Men hvilken fordele har Airtracken så over de regulære gymnastikmåtter? Jo tykkere en Airtrack er, jo mere højde får du på de spring du laver på den. Ikke så kraftigt som på en trampolin, men stadig mere end på en flad gymnastikmåtte. Den ekstra højde muliggør typisk spring og øvelser, som du måske ikke er helt klar til at lave på gulvet, eller spring som faktisk ikke er muligt at udføre på gulvet.
Dermed kan Airtracken være et rigtig effektivt træningsudstyr til at hurtigt lære nye spring, eller til at udføre serier at spring som normalt ikke er muligt. Dermed tager den spring gymnastik til et helt nye niveau og gør sporten endnu sjovere for gymnasterne. Mange syntes derfor at Airtracks er et genialt stykke fitnessudstyr og en af de bedste opfindelser i nyere tid. Mange vil endda gå så vidt at sige det er den ultimative gymnastik måtte – og jeg må her sige jeg bestemt er enig. Også selvom jeg personligt ikke har den helt store erfaring på Airtracken, så kender jeg rigtig mange som elsker at bruge den.

Fordele ved gymnastik måtter

Det er ikke i alle situationer hvor en Airtrack er den bedste løsning. En af begrænsningerne er netop længden på den. Selv på nogle af de større modeller, har man ikke helt samme frihed som du har på et gulv. Nogle føler også at den ekstra hjælp man får ved at bruge Airtracks er “snyd”, og hælder derfor til at benytte de almindelige gymnastikmåtter. Til flere andre typer af sport hvor man bruge gymnastikmåtte, brydning, judo osv. giver det heller ikke mening med en høj oppustelig måtte. Her er de klassiske gymnastikmåtter selvfølgelig at foretrække.

Hvem kan bruge en Airtrack?

Airtracks kan bruges af alle. De yngre brugere køber typisk de mindre modeller som dem på 3-4 meter og 10cm i højden, hvor de lidt ældre foretrækker 5-6 meter modellerne.
Men typisk er det børn og voksne der dyrker spring gymnastik som benytter dem. Udover at bruges til gymnastik, så benyttes Airtracks også i stor stil inden for andre sportsgrene som eksempelvis cheerleading, parkour og kampsport. Faktisk ville alle sports typer som har denne type spring, kunne få gavn af at bruge Airtracks til træning eller show.

Når det så er sagt, så er Airtracks kommet for at blive, og jeg spår at vi kommer til at se meget til dem over de næste par år. Selvom de fleste gymnaster allerede kender til dem, så er der stadig mange af de andre sportsgrene som kunne have gavn af disse moderne gymnastikmåtter, men brugen af dem er endnu ikke så udbredt uden for gymnastikken endnu. I hver fald ikke her i Danmark. I USA benyttes de i stor stil inden for flere typer af sport og fitness. Og jeg er sikker på at vi over de næste par år kommer til at se dem i brug inden for mange flere typer af sport og idræt.

Airtracks til børn og brug i haven

Lotte Nielsen

Lotte Nielsen er uddannet fysioterapeut og har igennem de sidste 10 år arbejdet med sport og idræt. Hun underviser inden for fitness og yoga og driver bl.a. bloggen Billigt Fitnessudstyr og Alt om Træning.