skip to Main Content

Fordele ved en Airtrack

Der er mange som mener at der er flere fordele ved at benytte en Airtrack, frem for en normal gymnastik måtte, men hvad er det lige som gør det så fedt at benytte en Airtrack frem for den klassiske gymnastikmåtte? lad os se lidt nærmere på det.
I sidste måned så kiggede vi lidt på Hvad en Airtrack er og hvordan den benyttes. I denne artikel kommer vi lidt nærmere ind på de mange fordele som er ved at benytte Airtracks til sport og gymnastik.

Airtrack til hjemmet

De mindre modeller som f.eks. en Airtrack mini benyttes i stor grad i hjemmet. Det er især de lidt yngre gymnaster som benytter disse i stor stil. Fordelen ved de mindre og billigere Airtracks er netop at de kan bruges inde eller ude i haven, hvis man har pladsen. Her kan barnet så nemt træne de forskellige gymnastikteknikker på en sjov og effektiv måde. De lidt større børn køber ofte en 3-4 meter model, som er ideel til at benytte i have. Det gør også at den længde er de mest købte her i 2019. Du kan købe en Airtrack hos GymPlay en online forhandler af gymnastikudstyr. Disse modeller kræver lidt mere plads, men giver også mulighed for endnu flere spring kombinationer end de små modeller gør. Mange i denne målgruppe bruger også Airtracks til sjov. F.eks. ved at smide vand på den og bruge den som en glidebane, eller som en kæmpe flydemadras i vandlandet. Mange vælger også at sammensætte 2-3 Airtracks og lidt ekstra gymnastikudstyr og bygge deres egen tumble track eller gymnastikbane. Dette kan være en rigtig sjov måde at lege sammen på og samtidig få en masse motion enten alene eller sammen med vennerne.

Airtracks til gymnaster

Der er også mange øvede gymnaster eller elite gymnaster som sværger til brugen af Airtracks. Her er det ofte de lidt længere og tykkere modeller de bruge, da disse giver mere højde på springene og muliggør endnu mere komplekse spring serier. Her er det typisk modeller på 5-6 meter der benyttes, og i nogle tilfælde helt op til 15 meter. Især de helt store Airtracks benyttes ofte inden for spring tuneringer og konkurrencer. Du finder efterhånden heller ikke en gymnastiksal hvor der ikke er en Airtrack. Det fortæller blot lidt om hvor populære de efterhånden er blevet. Mange vil endda gå så vildt at sige at det er den ultimative gymnastik måtte. Dette giver også god mening hvis man ser på hvordan gymnastik måtter førhen var.

Airtrack gymnastikmåtte i sort fra GymPlay

Fordele ved Airtracks

Men hvilken fordele har Airtracken så over de regulære gymnastikmåtter? Jo tykkere en Airtrack er, jo mere højde får du på de spring du laver på den. Ikke så kraftigt som på en trampolin, men stadig mere end på en flad gymnastikmåtte. Den ekstra højde muliggør typisk spring og øvelser, som du måske ikke er helt klar til at lave på gulvet, eller spring som faktisk ikke er muligt at udføre på gulvet.
Dermed kan Airtracken være et rigtig effektivt træningsudstyr til at hurtigt lære nye spring, eller til at udføre serier at spring som normalt ikke er muligt. Dermed tager den spring gymnastik til et helt nye niveau og gør sporten endnu sjovere for gymnasterne. Mange syntes derfor at Airtracks er et genialt stykke fitnessudstyr og en af de bedste opfindelser i nyere tid. Mange vil endda gå så vidt at sige det er den ultimative gymnastik måtte – og jeg må her sige jeg bestemt er enig. Også selvom jeg personligt ikke har den helt store erfaring på Airtracken, så kender jeg rigtig mange som elsker at bruge den. Min niece bruger f.eks. hendes flere gange om ugen, ikke kun til at øve gymnastik på, men også blot til leg og plat.

Fordele ved gymnastik måtter

Det er ikke i alle situationer hvor en Airtrack er den bedste løsning. En af begrænsningerne er netop længden på den. Selv på nogle af de større modeller, har man ikke helt samme frihed som du har på et gulv. Nogle føler også at den ekstra hjælp man får ved at bruge Airtracks er “snyd”, og hælder derfor til at benytte de almindelige gymnastikmåtter. Til flere andre typer af sport hvor man bruge gymnastikmåtte, brydning, judo osv. giver det heller ikke mening med en høj oppustelig måtte. Her er de klassiske gymnastikmåtter selvfølgelig at foretrække. Jeg har par gange også prøves at dyrke Yoga på Airtracken, og selvom det bestemt er muligt, så er det langt fra en god oplevelse. Her fortrækker jeg til en hver tid en standard gymnastik måtte eller yogamåtte. Airtracken er simpelthen ikke lige så god at sidde på, den egner sig bedst til træning der involvere spring.

Læs mere Er yoga en god form for træning?

Hvem kan bruge en Airtrack?

Airtracks kan bruges af alle. De yngre brugere køber typisk de mindre modeller som dem på 3-4 meter og 10cm i højden, hvor de lidt ældre foretrækker 5-6 meter modellerne. Jo større og jo mere erfaring du er, jo større en model vil du helt sikker have. Desværre er prisen også højere på de større modeller.
Typisk er det børn og voksne der dyrker spring gymnastik som benytter dem. Udover at bruges til gymnastik, så benyttes Airtracks også i stor stil inden for andre sportsgrene som eksempelvis cheerleading, parkour og kampsport. Faktisk ville alle sports typer som har denne type spring, kunne få gavn af at bruge Airtracks til træning eller show.

Er Airtracks farlige at bruge?

Airtracks, som ofte bruges i gymnastik og cheerleading til træning, er designet til at være et sikkert alternativ til traditionelle gymnastikgulve og trampoliner. De tilbyder en blødere landing og kan mindske risikoen for skader fra hårdt impact. Men som med alle sportsgrej og -udstyr, er der nogle potentielle risici, man bør være opmærksom på.

For det første, hvis en airtrack ikke er pumpet korrekt op eller er overoppustet, kan det påvirke dens stødabsorberende evne, hvilket kan øge risikoen for skader. For det andet, selvom overfladen er blødere, kan man stadig skade sig, hvis man falder forkert eller forsøger avancerede tricks uden den nødvendige træning eller supervision. Derudover, ligesom med trampoliner, er der altid en risiko for at falde af eller glide, hvis overfladen er våd.

Det er også vigtigt at sørge for, at airtracken er placeret på en jævn overflade uden skarpe objekter i nærheden, som man kan komme til skade på. Og til sidst, bør man altid sørge for at have tilstrækkelig plads omkring airtracken for at minimere risikoen for kollisioner eller uheldige landinger.

Så mens airtracks i sig selv ikke nødvendigvis er farlige, er det vigtigt at bruge dem korrekt og under de rigtige forhold for at minimere risikoen for skader. Er du i tvivl om hvordan du udføre et spring korrekt, så er det altid en god ide at få en instruktør til at vise dig hvordan du gør. Især de første par gange, efterfølgende kan du så selv træne springet på din egen Airtrack.

Når det så er sagt, så er Airtracks kommet for at blive, og jeg spår at vi kommer til at se meget til dem over de næste par år. Selvom de fleste gymnaster allerede kender til dem, så er der stadig mange af de andre sportsgrene som kunne have gavn af disse moderne gymnastikmåtter, men brugen af dem er endnu ikke så udbredt uden for gymnastikken endnu. I hver fald ikke her i Danmark. I USA benyttes de i stor stil inden for flere typer af sport og fitness. Og jeg er sikker på at vi over de næste par år kommer til at se dem i brug inden for mange flere typer af sport og idræt. Det er et super godt redskab til mange former for træning, især hvis det er en sport hvor der indgår spring. Prøv f.eks. at stil en Airtrack op på langs foran længde springs banen, det er rigtig sjovt.

Airtracks til børn og brug i haven

Lotte Nielsen

Lotte Nielsen er uddannet fysioterapeut og har igennem de sidste 10 år arbejdet med sport og idræt. Hun underviser inden for fitness og yoga og driver bl.a. bloggen Billigt Fitnessudstyr og Alt om Træning.