skip to Main Content

Bedste fitnessudstyr til hjemmetræning

Hvis du ønsker at starte og holde fast i en regelmæssig fitnessrutine, er det et godt sted at starte med at indrette et hjemmegym eller et træningsområde. Det er trods alt sværere at finde en undskyldning for at springe over træningen, når alt det du har brug for, allerede er i dit hjem. På trods af omkostningerne til udstyret på forhånd kan det hurtigt ende med at spare dig penge sammenlignet med et månedligt medlemskab af et fitnesscenter. Men hvad er det bedste fitnessudstyr til hjemmetræning? Det prøver vi at se lidt nærmere på i dag.

Så nu, hvor du har besluttet dig for at træne hjemmefra, hvilket fitnessudstyr er så værd at købe til dit hjemme træningscenter?

Mulighederne er tilsyneladende uendelige: smart træningsudstyr af høj kvalitet, kettlebells, romaskiner, løbebånd, cardiomaskiner, squat stativer, vægtstativer, træningsbolde, elliptiske maskiner – for ikke at nævne andre muligheder for udstyr til hjemmetræning som trænings elastikker, skumruller, yogamåtter, medicinbolde, vægtskiver, håndvægte og meget mere. Næste spørgsmål er så, skal det bare være noget billigt fitnessudstyr, eller noget i en god kvalitet fra et af de kendte mærker? Uanset dit fitnessniveau eller dit fitnessmål, uanset om det er at forbrænde kalorier, tabe dig, få pulsen op, opbygge muskelmasse gennem styrketræning eller bare blive sundere, har kommer her en liste over det bedste træningsudstyr til hjemmet, du kan købe.

Læs også Fitnessudstyr til træning i haven

1. Træningsbænk

En træningsbænk er en justerbar platform, der bruges til at udføre styrketræningsøvelser. Du skal helst kunne justere ryglænet, så du kan flytte det fra en flad position til en skrå position. Du finder et udvalg af træningsbænke online, men kig efter en velkonstrueret og let justerbar bænk. Især til bænkpres er det svært at undvære en god træningsbænk. Har du håndvægte, er det et kæmpe udvalg af effektive øvelser du nemt kan lave med en god træningsbænk.

2. Håndvægtssæt

Dette er sandsynligvis dit vigtigste køb af fitnessudstyr. Få et sæt håndvægte, som spænder fra meget lette til meget tunge, afhængigt af hvem der skal bruge dem. Dumbbells, som de også kaldes, findes i en række forskellige størrelser, former og materialer i dag, fra plastikbelagt til farverige til rent metal, så vælg selv. Få et sæt med en rack for at spare plads. Er pengene ikke noget problem, så overvej nogle af de nye justerbare håndvægte. Her kan du langt hurtigere ændre det antal kilo der skal være på vægten, men de koster også noget mere end traditionelle håndvægte.

3. Barbell-sæt

Du har to muligheder for vægtstænger: Den olympiske stang (en 25kg stang til mænd og 20 til kvinder), squat rack, bænkpres rack og flytbare plader, hvis du har råd til dem, eller et sæt faste eller let justerbare vægtstænger med en mindre stang. Et stativ til opbevaring er naturligvis uundværligt. Ønsker du at opbygge muskelmasse eller styrke, så kommer du ikke uden om en god vægtstang, og nok kilo på den til at du ikke kan lyfte den.

4. Kettlebell-sæt

Kettlebells er et alternativ til håndvægte, fordi de aktiverer en lidt anden muskelprofil, især din core. Selv om de ikke nødvendigvis er overlegne, er de populære og bestemt værd at købe. Kettlebells findes i en række forskellige vægte, størrelser og endda former. Især inden for crossfit er kettlebells enormt populære. Og med god grund, der er rigtig mange virkelig gode øvelser du nemt kan lave med kettlebells.

5. Pull-Up bar og stang

Dette er til at lave chin-ups og pull-ups. Kig efter et squat rack med en pull-up bar øverst, og du sparer både omkostninger og plads. Klart en af de bedste måder til at træne dine rygmuskler. Og syntes du det er for nemt, så kan du overveje at købe et belte du kan hænge vægtskiver i.

6. Løbebånd

Invester i en eller anden form for cardioudstyr. Hvis du har råd til det, kan du måske inkludere flere forskellige typer maskiner. Men hvis du kun har råd til én, er løbebåndet et smart valg.

Du vil gerne have et løbebånd, der har varierende hældninger og hastigheder og giver mulighed for pulsmåling. Køb et robust løbebånd af kommerciel fitnesscenterstandard, hvis du har råd til det, og tjek maskinerne med virtuelle baner eller andre tilføjelser, hvis du er villig til at bruge lidt ekstra penge. Undgå at købe de helt billige løbebånd, da de, sagt rent ud, er fuldstændig spild af penge.

7. Kondicykel

Den stationære cykel er et alternativ til løbebåndet og romaskinen til konditionstræning eller vægttab. En cykel giver en måde at få pulsen op på med lav effekt. Gider du ikke at løbe, så er en kondicykel bestemt et godt alternativ, især kombineret med en god lydbog er det nemt at bruge et par timer på dette stykke fitnessudstyr.

bedste Fitnessudstyr til hjemmetræning

8. Romaskine

Du kan gøre meget med en fullbody romaskine. I modsætning til cyklen og løbebåndet, der fokuserer mere på underkroppen, giver romaskinen en træning fra top til tå, hvor ben, core og overkrop engageres. Desuden hjælper den med at forbrænde et væld af kalorier og er en anden mulighed for low-impact cardio eller hvis pulsen skal helt i top. Bestemt et stykke fitnessudstyr som høre hjemme i top 10 på en hver liste.

9. Fitness-bold

Du kan designe en masse øvelser omkring en fitnessbold, især core-øvelser. Den tilføjer en ekstra stabilitetsudfordring til bevægelser som brystpres, bicep curls, dead bugs eller plank knee tucks. Så tilføj den til dit arsenal af fitnessudstyr. Også en super måde til at træne din balance på hvis du ikke lige har et balancebræt. Og det bedste af at en god fitnessbold er rigtig billig at anskaffe sig.

10. Træningsmåtte eller yogamåtte

Træn lidt yoga, udstrækning før eller efter træningen, lav nogle mave eller armbøjninger – mulighederne er mange med en god yogamåtte. Et must i et hvert hjemme træningscenter.

Læs mere om Yoga træning

11. Tilbehør

Tilføj mindre udstyr som et rollout-hjul til mavebøjninger, en træstang til udstrækning af overkroppen og elastikker og rør til genoptræning og modstandsøvelser (især godt til at arbejde med balderne).

Udstyr som kabelmaskiner, løftemaskiner, Smith-maskiner og andre er standardudstyr i de fleste store fitnesscentre, men de er ikke nødvendige i alle fitnesscentre. Overvej hvem der skal bruge dit træningscenter og dit budget, før du køber.

Det var kort om det bedste fitnessudstyr til hjemmetræning. En anden ting, du skal overveje, før du investerer i fitnessudstyr af enhver type, er den plads, der kræves for at betjene sådant udstyr sikkert, især når mere end én person træner på én gang. Du risikere hurtigt at fylde dit motionsrum op med en masse forskellige maskiner som du højst sandsynligt slet ikke får brugt. Så evt. lav dit træningsprogram før du overhovedet begynder at overveje hvilke former for fitnessudstyr du har brug for.

Lotte Nielsen

Lotte Nielsen er uddannet fysioterapeut og har igennem de sidste 10 år arbejdet med sport og idræt. Hun underviser inden for fitness og yoga og driver bl.a. bloggen Billigt Fitnessudstyr og Alt om Træning.