skip to Main Content

Sav dit brænde selv og få varmen

Air track træning og fitnessudstyr til sport og motion købt i en WooCommerce butikDer er et gammelt ordsprog der siger at når man saver sit brænde selv så får man varmen to gange, og faktisk så er der noget om snakken. Ikke alene kan det være en billig måde at få lidt ekstra brænde på, men når man saver og kløver sit brænde, så er det faktisk en af de bedste helkrops øvelser der er. Og så er det jo også en af de mest mandlige øvelser vi har. Især i disse tider, hvor der er alt for meget fokus på dårlig kvalitet af træpiller og briketter, så vælger flere og flere selv at skaffe deres brænde.
Du kan selvfølgelig også vælge den nemme måde, ved blot at køre ned i det lokale supermarked og købe en pose briketter eller to, men her på billigt fitness udstyr gider vi jo normalt ikke den nemme løsning, som de jo siger – no pain no gain. Men hvad er det lige som er så effektivt ved at hugge brænde, og hvorfor kan det være en god måde at komme i form på? Man siger jo at når man hugger sit brænde selv, så får man varmen to gange.

Fordele ved brændekløvning

Når du svinger en økse, vil mange fejlagtigt tro, at kløvning af træ er en god gang arm træning, hvilket jo faktisk ikke er tilfældet. Brændehugning forbrænder mellem 400 og 500 kalorier i timen, så savning af træ er meget mere af en cardio og core træning end noget andet. Derudover er det en rigtig god mave øvelse, som er med til at definere de faste abs, og kan være det som skal til for lige at få en smule mere synlig sixpack.
Af en eller anden grund er det jo noget sjovere at stå og kløve ting med en økse, frem for 1 times arbejde på step maskinen. Samtidig får du jo også et produkt ud af det, som du så efterfølgende kan bruges. Det alene gør at det ikke føles helt så meningsløst, som en trænings maskine nogle gange godt kan. Flere og flere fortrækker denne form for mere meningsfyldt træning, frem for blot at løbe en tur, eller tage i det lokale fitness center.
Faktisk vil jeg gå så vidt og sige at det at kløve brænde er mere hårdt en den gymnastik træning som jeg var på her tidligere i dag. Jeg syntes selv jeg er en gymnast, og i relativ god form, men det at stå og kløve med øksen er virkelig hårdt. Jeg begynder mere og mere at forstå logikken bag crossfit. Også selvom det desværre er mange som syntes crossfit er en lidt underlig form for træning sammenlignet med at gå i motionscenter.

Kom i gang med selve kløvningen

Et af de største fejltrin, som mange nybegyndere gør, er at placere træer direkte på jorden før du hugger det over. Men faktisk er det betydeligt bedre, hvis du lige kan få løftet det en 20-30 centimeter over jorden, da det nu pludselig vil være inden for din power zone. På den måde opnår du mere kraft i dine slag, og spare derudover energi på ikke at skulle flytte øksen så langt.
Når du starter, så hold øksen med den ene hånd på bunden af skaftet og den ene side højt op af skaftet. Når du efterfølgende sænker øksen til træet, lad din øverste hånd glide ned mod den nederste hånd.
For at opnå den bedste udgangs stilling føres øksen op til lige ud for dit ansigt med bladet pegende nedad. Selve svinget minder på mange måder om det som en golfspiller eller en hockeyspiller laver, når de slår til en golfbold eller en puck, forskellen er bare at her er det brænde som du rammer og ikke en puck. Det betyder at du løfter øksen op, og så efterfølgende trækker den ned med både muskler og med håndleden, meget i samme stil som et golf sving, hvor ens øjne aldrig forlader det som skal rammes.

Arbejde og træning

Udover brændekløvning, så er der faktisk ret mange former for fysisk arbejder som er rigtig god træning for kroppen.
Hård fysisk arbejde kan absolut være sundt for kroppen af flere grunde, f.eks.

  1. Motion og kondition: Fysisk arbejde indebærer normalt bevægelse og aktivitet, hvilket bidrager til at forbedre konditionen og opretholde en sund vægt. Dette styrker både hjerte og kredsløb.
  2. Styrke og muskelopbygning: Mange former for fysisk arbejde kræver løftning, bæring eller andre aktiviteter, der kan styrke musklerne og forbedre kroppens generelle styrke. Noget som mange der har kontor job ofte vil opleve er et problem.
  3. Forbedret kardiovaskulær sundhed: Regelmæssig fysisk aktivitet, herunder fysisk arbejde, kan reducere risikoen for hjertesygdomme, forbedre blodcirkulationen og sænke blodtrykket.
  4. Forbrænding af kalorier: Aktivt arbejde forbrænder kalorier, hvilket kan hjælpe med at kontrollere vægten og forbedre kroppens stofskifte. Mange former for fysisk arbejde forbrænder faktisk mere end en tur i fitness center eller en 5km løbetur gør.
  5. Mentalt velvære: For nogle mennesker kan fysisk arbejde være givende og tilfredsstillende, hvilket kan bidrage til et positivt mentalt helbred.

Selvfølgelig afhænger sundhedsfordele ved fysisk arbejde også af arbejdstype, arbejdsmiljø og individuelle faktorer som helbredstilstand og arbejdsbelastning. Men generelt set kan regelmæssig fysisk aktivitet gennem arbejde have positive effekter på kroppen og sindet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på ergonomiske principper og at undgå overanstrengelse eller skader ved at udføre arbejdsopgaver korrekt og sikkert.

Nu skulle du så være klar til selv at skaffe dit brænde, frem for blot at købe billige briketter som kommer indpakket og klar til bruge. Husk dog på at det brænde som du saver, ikke kan bruges direkte, men skal ligge et par måneder i solen, og lige tørre ordentligt op hvis du vil have mest muligt ud af det.

Lotte Nielsen

Lotte Nielsen er uddannet fysioterapeut og har igennem de sidste 10 år arbejdet med sport og idræt. Hun underviser inden for fitness og yoga og driver bl.a. bloggen Billigt Fitnessudstyr og Alt om Træning.